FPS a odświeżanie monitora.
FPS w grze i częstotliwość odświeżania monitora te dwie rzeczy mają sporo ze sobą wspólnego. FPS to ilość klatek w czasie 1 sekundy które są wyświetlane w grze, natomiast częstotliwość określa liczbę klatek wyświetlanych na monitorze. Nie trudno się chyba domyśleć że, gdy mamy 100fps w grze i 60hz na monitorze to oznacza ze jesteśmy w stanie dostrzec jedynie 60 klatek na sekundę. Poprawnym ustawieniem jest zmiana częstotliwości odświeżania na 100hz, wtedy będziemy widzieć 100 klatek na sekundę.
Odświeżanie monitora w Windows.
Częstotliwość odświeżania monitora ustawiona w windows, nie obowiązuje w grach i wynosi ona standardowo 60hz. Czyli np. gdy mamy w systemie ustawione 100hz to w grze będziemy mieć i tak 60 hz.
VSync, czyli Synchronizacja pionowa.
Wyłączony VSync oznacza, ze gra może generować obrazy szybciej niż monitor odświeża swój obraz.
Wyłączanie synchronizacji pionowej spowoduje uzyskanie 100fps w grze, ale nic nam to nie da, gdy będziemy mieć ustawione odświeżanie monitora na 60hz, monitor będzie wyświetlał jedynie 60 fps mimo iż w grze jest 100.
Standardowo Vsync jest włączone.
Zmiana częstotliwość odświeżania monitora w Windowsie.
Klikamy prawym myszy na pulpit, wybieramy właściwości -> zakładka "ustawienia" -> "Zaawansowane" - > zakładka "Monitor".
W zakładce monitor wybieramy największą częstotliwość odświeżania jaką obsługuje monitor na danej rozdzielczości.
Zmiana częstotliwości odświeżania monitora w Counter-strike’u.
Otwieramy panel Steam -> zakladka Moje Gry.
Prawym myszy na CS wybieramy "Właściwości".
Następnie "Ustaw opcje uruchamiania"
wpisujemy komendę "-freq 85" dla odświeżania 85hz dla 100hz "-freq 100"
Nie zapomnij w konsoli ustawić fps_max 100.
Ja osobiście mam odświeżanie monitora na 100hz, fps_max 100, ustawioną komendę -freq 100.
Dzięki temu w grze mam stałe 100fps
Osoby niezalogowane nie mogę przeglądać grafiki na forum. Zarejestruj się aby zobaczyć obrazek.
Odwiedź również
Goście nie mogą pobierać plików. Zarejestruj się aby pobrać plik.